Tato House

first_imgArchDaily Projects Houses Japan photographs:  Satoshi ShigetaPhotographs:  Satoshi Shigeta Text description provided by the architects. We are convinced that architecture is a means to find to love the environment and have been in quest for creating architecture to make the environment be felt more attractive.Save this picture!© Satoshi ShigetaThis is my parentsf house uptown Kobe. The site appeared to be a cave-in with an apartment house on the south and another on the west, and on the north a path runs, two meters leveled up, along the side of the mountain behind. We studied to find architecture worthy of such particular site conditions as well as the overall environment of extending view of the downtown and the sea beyond and the nature of the mountain just behind.Save this picture!© Satoshi ShigetaThrough checking the limit of regulation setback from the path for the site of such peculiarity an idea of a structure with parallelogram cross section occurred to us. As growing up the parallelogram as it is beyond the level of the path, however, was anticipated to be overwhelming to the passers-by and to violate the environment, it was divided into two parts, namely east housing and west housing. The void in between the two was used for a stairwell.Save this picture!© Satoshi ShigetaThe south side of the two housings were made structurally connected, and the roof and balcony are extended to resemble hyperbolic paraboloidal shell construction, resulting in a comfortable space below like a little courtyard in association with the neighboring apartment houses.Save this picture!© Satoshi ShigetaThe approach to stairwell was intentionally sloped up as the paths nearby were all sloped. The slope was extended through the stairwell floor, which helped secure basements with sufficient height of ceiling while installing an elevator from the first floor to the third.Save this picture!© Satoshi ShigetaThe whole house is provided with nine rooms of features peculiar to each. Walking through them would change the scene dizzily. You might be in an alley, in a cave or on a rooftop. The stairwell is like an alley with housing on both sides. The floor of stairwell is inclined. The ground in the large picture on the wall is also inclined. An excessively large skylight is homogenizing the outside and the inside. Pieces of furniture are combined with stairs. Mirrors are introducing the sky or the green of the mountains. A washstand seems to be a dining table in the mirror. All these would cause the focus of your consciousness to be parried, and accordingly even the wall of the apartment house and the air conditioners thereon, etc. would seem to be somehow floating in the air, and thus would be felt kind of peaceful.Save this picture!© Satoshi ShigetaSurprisingly comfortable thermal condition of living has been experienced throughout the four seasons. The air in the living room on the third floor absorbed solar radiation through the skylight in winter, and in summer it made air conditioners useless to shade the skylight with the leaves of vine and to utilize ventilation by gravitation and breeze through windows.Save this picture!© Satoshi ShigetaA contributable factor will be the climate of Kobe where the mountains and the sea meet. This example may hint an idea for architecture in peculiar to Asian monsoon region.Save this picture!© Satoshi ShigetaProject gallerySee allShow lessProvincial Government Office / AllesWirdGutArticlesMini-Golf Course ExhibitionArticles Share Tato House Tato HouseSave this projectSaveTato House Architects: Tato Architects Area Area of this architecture project Photographs Save this picture!© Satoshi Shigeta+ 26 Share Area:  139 m² Area:  139 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/251555/tato-house-tato-architects Clipboard “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/251555/tato-house-tato-architects Clipboard 2008 Year:  CopyHouses•Kobe, Japan “COPY” 2008 Year:  CopyAbout this officeTato ArchitectsOfficeFollowProductSteel#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesKobeHousesJapanPublished on July 16, 2012Cite: “Tato House” 16 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogShowershansgroheShower MixersVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ Abrasion ResistantPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceLightsVibiaLamps – NorthCultural / PatrimonialIsland Exterior FabricatorsSeptember 11th Memorial Museum Envelope SystemSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight, DZNE GermanyHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH ArtichokeTiles / Mosaic / GresiteHisbalitMosaic Tiles – TexturasAcousticMetawellAluminum Panels – Acoustic SailsMineral / Organic PaintsKEIMTiO2-free Mineral Paint – Soldalit®-ArteWall / Ceiling LightsA-LightWall Grazer Concealed LightsDoorsBuster and PunchDoor Hardware – Pull BarMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more