Assisted Living for the Elderly in Utebo / Basilio Tobías

first_imgSave this picture!© Pedro PegenauteOn one hand, the linear, offsetlayout of the plan is adapted to its position in the park, and to the role of the facade ofthe building as a nuanced background to the park, responding to the diverse characteristicsof the surrounding areas and the different needs of the entrances. On the otherhand, the trace and the permeable nature of the ground floor allow acalibration and a closer contact with the ground, while the wooden latticeenclosure blurs the separation of the necessary, private exterior areas of thebuilding, with the rest of the park. Save this picture!Ground Floor PlanThe basement level contains thestaff dining room and locker rooms, the kitchen – connected by elevators to theoffices and dining rooms of the day center and the residence, on the upperlevel – the laundry, trash room, maintenance and storage areas. The interiorconnection with the other levels is primarily through the service core,although two of the stairs, the main staircase and the one on the north end, alsoreach this level. ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/358856/assisted-living-for-the-elderly-in-utebo-basilio-tobias Clipboard Save this picture!© Pedro PegenauteThe street which borders thepark to the west forces us to concentrate the entrances on the southwest cornerof the plot. The ramp to the parking area and the sunken courtyard are laid outparallel to the west facade. To the east, the residence faces the free spacethat borders the park, allowing the main rooms to be oriented towards thisgreen, longitudinal space, which includes part of the existing trees,subdivided into outdoor enclosures, interconnected but distinct, intended forusers of the day center, center staff and users of the residence. A porch runsparallel to the eastern facade, adopting an enclosure system consisting oflaminated wood studs that allow an appropriate integration of the center intothe environment. Assisted Living for the Elderly in Utebo / Basilio Tobías Area:  10 m² Year Completion year of this architecture project Text description provided by the architects. The building adopts alongitudinal layout, in line with the proportions of the allocated plot at oneend of De Las Fuentes Park, with a setback that corresponds to the main verticaland service cores. At higher levels, these setbacks allow a cleardifferentiation between the four units that constitute the spaces for privateuse. On the ground level, the setback determines the position of the mainentrance to the residence from the south, differentiated from the entrance tothe day center from the west, via an exclusive courtyard. Save this picture!© Pedro Pegenaute+ 17 Share ArchDaily Projects “COPY” CopyAsylum, Residential Architecture•Utebo, Spain Asylum Year:  Assisted Living for the Elderly in Utebo / Basilio TobíasSave this projectSaveAssisted Living for the Elderly in Utebo / Basilio Tobías Save this picture!© Pedro PegenauteThe building contains different verticalcores. The main core, on the corner produced by the setback, consists of themain staircase and two elevators for the disabled. This core, sectoredconveniently, traverses all the upper levels. The service core, consisting of astaircase, two elevators for the disabled and a double entrance elevator thatcan fit a stretcher, runs through all the levels and is located next to theservice area of each level. Besides there two cores, there are two staircasesat the north and south ends. Architects: Basilio Tobías Area Area of this architecture project Save this picture!© Pedro PegenauteThe project responds, moreover,to other urban considerations, related to the boundaries of the plot. Thispreserves the continuity of the southern boundary, where at the westernmostpoint, the entrance to the day center is located. The various main entrances tothe building are proposed on the street that borders the park to the west: theaccess to the day center, from the southwest corner; the main access to theresidence, leading to the lobby and vertical core, and in parallel, andseparated by a wooden lattice, the access road to the garage and all otherunits in the basement. 2012 Project gallerySee allShow lessAA Visiting School Ivrea: ‘Factory Futures II Architecture Without Humans’Architecture NewsAD Classics: Swiss Pavilion / Le CorbusierArchitecture ClassicsProject locationAddress:Utebo, Zaragoza, SpainLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Save this picture!© Pedro PegenauteThe facade cladding consists ofceramic tiles 30 x 60 cm in ocher tones. The tiles are fixed to a metalsubstructure, anchored to the load-bearing structure. They define atrans-ventilated facade that combines ceramic elements with an accurate andrefined technology for construction and assembly, to achieve a facade system withan excellent thermal and acoustic behavior. Moreover, the look of the facadewill enable a proper insertion of the building, in terms of the general colorsof the area. Most of the openings in the public areas and guest rooms areprotected by electrically adjustable aluminum shutters, allowing a tight andcomfortable control of natural lighting inside the building, serving also asprotective elements. Spain ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/358856/assisted-living-for-the-elderly-in-utebo-basilio-tobias Clipboard “COPY” CopyAbout this officeBasilio TobíasOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsHealthcare ArchitectureHealthcareasylumResidential ArchitectureZaragozaUteboSpainPublished on April 12, 2013Cite: “Assisted Living for the Elderly in Utebo / Basilio Tobías” [Residencia Asistida para la Tercera Edad en Utebo / Basilio Tobías] 12 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic RoyalGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panel – Terrazzo BlackStonesCosentinoSurfaces – Silestone® Basiq SeriesIn architectureSikaBuilding Envelope SystemsWoodLunawoodInterior ThermowoodWindowsswissFineLineSliding Windows – EvenMineral / Organic PaintsKEIMBlack Concrete – Concretal®-BlackSuspension SystemsMetawellAluminum Panels for Ceiling SailsDoorsECLISSESliding Door Opening System – ECLISSE Push&PullStonesMarini MarmiNatural Stone – Nuvolato di GréMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more