W058 Bart & Sara / Atelier Vens Vanbelle

first_img Projects Save this picture!© Luc Roymans+ 22 Share Photographs:  Luc RoymansSave this picture!© Luc RoymansRecommended ProductsWindowsRodecaAluminium WindowsWindowsOTTOSTUMM | MOGSWindow Systems – BronzoFinestra B40SkylightsLAMILUXFlat Roof Exit Comfort DuoLightsVibiaCeiling Lights – BIGText description provided by the architects. Bart and Sara bought a north-facing plot in a typical allotment in Bredene, a town on the belgian coast side. The constuction regulations restricted the building volume, and the facade had to be white, black or gray.Save this picture!© Luc RoymansIf they had built in the traditional way, they would now have a home with an open living space on the ground floor, and an adjacent terrace to the north. Upstairs we would have found the bedrooms. Around the plot they should have placed the traditional hedge or barrier to ensure their privacy, and they would have to build a garden shed to compensate the lack of storage.Save this picture!© Luc RoymansTheir house puts this traditional subdivision literally upside down: to avoid a pile foundation, the foundation was conceived as a large concrete tank. The garage, large storage room and the bedrooms are semi-underground, while the open living space with terrace is located on the semi-above ground.Save this picture!Section A-ASave this picture!Section B-BThe small rooms, with small spans, are situated below so there are no structural flimflams required to wear the upper floor. This allowed them to build more budget friendly, with a very spacious, open and bright living room as a result.Save this picture!© Luc RoymansThe gray facades are interrupted by colored stripes, and the garage door along with a number of other elements were provided in orange. The windows of the bedrooms are located just above ground level. Because of the abundance of light that enters via the central stairwell, it does not feel like a semi-basement. The bathroom is situated halfway up the stairs, at the ground level, and upstairs one enters the kitchen area overlooking the outdoor terrace. Another couple of stairs higher you enter the living room overlooking the terrace and the surrounding area.Save this picture!© Luc RoymansA curved volume swings throughout the living room. The kitchen, the entrance and toilet, and the desk from where you can overlook the rooms are situated in this volume. By concentrating these features in this one volume the rest of the space could be held fully open and airy.Save this picture!Floor Plan – Level 0Save this picture!Floor Plan – Level 1This house is in a radically different way to deal with the question of the allotment building. The few qualities and capabilities that exist are fully utilized in a development, which -in contrast to the traditional allotment house- results in a contextual home that makes the most of the lights and views. The garden has been planted with dune grasses, which connects to the local flora.Save this picture!© Luc RoymansProject gallerySee allShow lessEvent: Built By Women DCEventLa SHED Wins RAIC’s Emerging Architectural Practice AwardArchitecture News Share W058 Bart & Sara / Atelier Vens VanbelleSave this projectSaveW058 Bart & Sara / Atelier Vens Vanbelle Belgium CopyAbout this officeAtelier Vens VanbelleOfficeFollowProductsWoodGlassBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBredeneBelgiumPublished on March 07, 2016Cite: “W058 Bart & Sara / Atelier Vens Vanbelle” 07 Mar 2016. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BrassGlassMitrexSolar GreenhouseLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsFaucetsDornbrachtKitchen Fittings – EnoWoodSculptformTimber Tongue and Groove CladdingMembranesEffisusFaçade Fire Weatherproofing Solutions in Design District Project LondonHanging LampsLouis PoulsenPendant Lights – KeglenBlinds / Mosquito Nets / CurtainsBANDALUXPleated ShadesEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodBlumer LehmannCNC Production for Wood ProjectsMaterials / Construction SystemsCaneplex DesignPoles – Tonkin BambooFibre Cement / ConcreteTegralFibre Cement Slate Roofing – Thrutone Endurance SmoothMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/783037/w-058-bart-and-sara-atelier-vens-vanbelle Clipboard CopyHouses•Bredene, Belgium Area:  175 m² Year Completion year of this architecture project W058 Bart & Sara / Atelier Vens Vanbelle Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/783037/w-058-bart-and-sara-atelier-vens-vanbelle Clipboard Photographs “COPY” Architects: Atelier Vens Vanbelle Area Area of this architecture project ArchDaily 2014last_img read more